Wij zijn Joop, Ria en Jordy Suos en helemaal gek van de Nederlandse Schapendoes.
In 1979 kochten wij onze eerste honden, twee Duitse Herders (twee zusjes). Toen wij verhuisden naar ons boerderijtje in Wanneperveen kwamen daar al snel twee Bouviers bij. Onze voorliefde voor een herderachtige was dus eigenlijk altijd al aanwezig.
Joop speelde destijds in een bandje op bruiloften en partijen. Op een bruiloft waar hij moest spelen maakte hij voor het eerst kennis met de Nederlandse Schapendoes en hij was op slag verliefd op het ras!
Via de Raad van Beheer in Amsterdam kwamen wij aan het adres van de secretaris van de Vereniging de Nederlandse Schapendoes en hebben ons op de wachtlijst laten plaatsen voor een pup. Na 11,5 maand kregen we (in onze ogen eindelijk) een telefoontje dat er in Hoorn een nestje was geboren waar wij een pup uit zouden krijgen. In 1998 mochten wij onze Gipsy (van de Risdammerhout) bij onze fokker gaan ophalen. Onze Gipsy is uitgegroeid tot een prachtige rastypische hond met een geweldig karakter.
Het duurde dan ook niet lang voordat bij ons de wens geboren werd om ons op de wachtlijst te laten zetten voor nog een tweede Schapendoes. Toen we aan onze fokker vroegen om nog een keer bij haar op de wachtlijst te mogen voor nog een tweede does, was haar antwoord: Jullie hebben zo’n mooie hond, jullie fokken zelf maar een nestje!
Na veel wikken en wegen hebben we besloten dat te doen, dus op zoek naar een kennelnaam en een leuke reu.
In 2001 werd onze gemeente, de gemeente Brederwiede, opgenomen in de gemeente Steenwijkerland.
Wij kozen dan ook voor de naam van onze voormalige gemeente omdat die zo goed past bij het prachtige natuurgebied “de Wieden – Weerribben” waarin wij wonen. De naam werd door ons aangevraagd bij de Raad van Beheer en door hun goedgekeurd.
Ons eerste nest is geboren in juni 2001 en sindsdien fokken wij zo af en toe een nestje schapendoezen. Op dit moment bestaat ons gezin uit drie personen, acht schapendoezen en een Australian Shepherd en kunnen wij ons een leven zonder onze honden niet meer voorstellen.